Head shaker
Overleg en afspraak
Marjorie Westerhof, mede teamlid van Equicare-plus, belt mij over een pony: een head shaker. De eigenaren hebben er al van alles aan gedaan: gebit laten controleren, een ander zadel, ze zijn bitloos gaan rijden en ze zijn bij diverse behandelaren geweest. Super dat ze zo proberen om te doen wat goed is voor deze pony! De pony is indertijd aangekocht voor “M” om Z-dressuur mee te gaan rijden, maar dat is er nooit van gekomen… Marjorie heeft voorgesteld om les bij mij te gaan volgen en zodoende neemt “C”, de moeder van “M”, contact met mij op. Na wat overleg spreken we een les af. Gelukkig heb ik net een route op de planning waar ze bij aan kunnen sluiten.
Kennis maken
Als ik bij de pensionstal aan kom staan “C” en “M” al bij de stal op mij te wachten. De pony is een leuke en mooie spikkel. Ik kan mij goed voorstellen dat ze voor deze pony gevallen zijn. Ze hebben nog een pony. Een prachtige palomino die door de jongste dochter wordt gereden. “Zo goud van buiten, zo goud van binnen.”, zegt “C” over de pony. Fijn dat er nog een pony is waar alles goed mee gaat. Als je een pony of paard hebt waar veel mee aan de hand is, vergeet je soms haast hoe het is om een “gewoon” gezond dier te hebben.
De les
In de bak aangekomen zeg ik tegen “M”: “Als het kan mag je eerste op beide handen stap, draf en galop rijden. Kan ik even zien hoe dat nu gaat.” “M” rijdt over de hoefslag. De pony is behoorlijk onrustig met zijn hoofd. Het waait nogal en het miezert een beetje. “Het is nu wel heel erg hoor.”, zegt “M” verontschuldigend. “Dat is juist prima.”, zeg ik. “Ik ben gekomen om te kijken wat er aan de hand is en dat lukt juist goed als hij erg onrustig is met zijn hoofd, dus maak je geen zorgen. Het hoeft er niet mooi uit te zien.” Als de pony tegen de wind in loopt en de motregen op zijn neus komt is hij extra onrustig. “Dank je wel.”, zeg ik tegen “M” als ze op beide handen stap, draf en galop heeft laten zien. “Kom maar even hier, dan zal ik je vertellen wat ik heb gezien en waar ik met jullie aan wil werken.” Ik vraag “M” op welke kant de pony het makkelijkste buigt en waar de volte groter wordt en waar kleiner. Op deze manier wordt het duidelijk waar de pony met zijn gewicht heen wil. “We gaan eens kijken wat er gebeurd als je zijn balans kunt herstellen.” zeg ik. “Ik denk ook dat het goed is om te kijken of we meer activiteit kunnen vragen en het is makkelijker voor je pony als jij wat meer in balans kan zitten. Er zijn dus 3 punten om aan te werken: de balans in je pony, de activiteit en de balans in jezelf. Laten we eerst werken aan de balans van de pony.” “M” gaat weer naar de hoefslag, draaft aan en komt op een grote volte om mij heen. Ik zeg haar op welk moment ze haar buitenhand kan sluiten en soms zelfs naar wat contrastelling kan gaan. Gaande weg krijgt “M” er meer gevoel voor. Op de andere hand mag ze op de buitenteugel wat meer ruimte geven, die is nu te kort om binnen stelling te kunnen krijgen. Zodra je voelt dat je pony in balans komt kun je meer activiteit vragen. Je zult merken dat het contact op de teugels dan gelijk wordt. “M” kan heel aardig rijden. Er zijn nog wat punten om aan te werken, maar het fijne is dat ze de aanwijzingen makkelijk op kan volgen. De pony reageert goed en gaat meteen actiever lopen. Het beeld begint al te veranderen. “Kom nog maar even naar mij toe.” zeg ik tegen “M”. “Kijk maar eens of je vanuit de verlichte zit op zoek kunt naar de balans in het licht rijden. Schat zelf even in of je veilig bent als je wat meer naar voren gaat met je bovenlichaam, want ik wil natuurlijk niet dat je het hoofd van je pony tegen je aan krijgt. “M” gaat weer naar de hoefslag.
Juist op de linker hand als de pony tegen de wind in loopt reageert hij het heftigste. Nu “M” wat gevoel begint te krijgen voor de balans van haar pony, de activiteit en zelf meer in balans zit, wordt de pony steeds rustiger met zijn hoofd. Op het eind van de les is zijn hoofd vrijwel stil!
Mijn indruk
Wat ik mij kan voorstellen is dat het als volgt werkt. Stel dat je zelf jeuk hebt. Als je niks te doen hebt en stil op een stoel zit, gaat al je aandacht uit naar de jeuk. Als je wel iets te doen hebt, maar dat brengt je uit balans en is fysiek niet prettig, dan is het een optelsom van onplezierige dingen bij elkaar en blijft de jeuk om aandacht vragen. Als je iets te doen hebt wat maakt dat je je fysiek beter voelt (in geval van de pony, in balans lopen, actief en met een ruiter die in balans op zijn rug zit), is je concentratie bij je bezigheden en is de jeuk even uit je gedachten…
We zullen zien. Ik ben benieuwd hoe het zich gaat ontwikkelen!