Om een fijne aanleuning te krijgen is het nodig om van de bovenlijn van je paard een “brug” te maken. Komt je paard naar je hand toe, terwijl hij zijn achterbenen actief onder zich zet, dan is er een sterke brug om op te zitten. Natuurlijk is het ook van belang dat je paard even soepel is naar beide kanten en correct roteert in zijn lichaam. Vanuit balans ontstaat de fijne aanleuning. Voor het vinden van de balans heb je kennis van anatomie en biomechanica nodig. In de lessen krijg je hier veel uitleg over, zodat je inzicht krijgt in wat je doet, wanneer en waarom.
Is je paard soepel en krachtig, heeft hij vertrouwen in jouw zit en hand en is hij in balans, dan zal hij een voorwaarts neerwaartse tendens hebben ook in de hoogste verzameling.
Voor jou is het belangrijk om een goede invoelende zit te ontwikkelen en je bewust te zijn van alle kleine bewegingen die je paard maakt en die je zelf maakt met je lichaam. Hoe meer je in balans kunt rijden, hoe makkelijker je paard een fijne aanleuning ontwikkeld. Hij kan dan vrij en los in zijn lijf bewegen.
Neem daarbij een goed passend harnachement, een goede gezondheid en een blokkade vrij lichaam van ruiter en paard en alle basis voorwaarden voor een fijne aanleuning zijn compleet.