Een leerzame les longeren
Emma Blijdenstein is één van de behandelaren van het Equicare-Plus team waar ik deel van uitmaak. Ze heeft pas een paard behandeld van “M” en “M” geadviseerd om haar paard “E” meer te gaan longeren onder mijn begeleiding. Wat Emma nogal eens mee maakt is dat ze paarden behandeld en dan blijkt dat de training na de behandeling niet goed wordt opgepakt, waardoor het paard weer op nieuw behandeld moet worden. Dat is natuurlijk jammer. Het is tenslotte altijd fijn als je kunt opbouwen en verder komen. Uiteindelijk valt of staat alles met een goede training. Je kunt veel voor je paard doen: goed zadel, hoeven in orde, tanden gevijld, paard behandeld en dan… goed trainen!
Theorie: hoe “werkt” het lichaam van het paard
Voordat we de longeerles starten vraag ik aan “M”: “Heb je je paard wel eens gelongeerd? “Ja”, zegt “M”, “met een bijzet, zodat hij mooi met zijn hoofd naar beneden liep. Op één kant gaat hij altijd heel hard. Eerlijk gezegd vind ik er niet veel aan, longeren…” “Dat kan ik mij wel voorstellen.”, zeg ik. “Het kan goed zijn dat hij zo hard gaat, omdat hij uit balans is en het gevoel heeft dat hij gaat vallen. We zullen eens kijken of je het longeren zonder bijzetten wel leuk vind en of je paard rustiger wordt als de balans hersteld is.” Ik vertel het één en ander over hoe het lichaam van het paard functioneert, zodat het duidelijk wordt waar we naar op zoek gaan tijdens het longeren. “Als jij over een dun richeltje wilt lopen. Hoe doe je dat dan?, vraag ik. Meteen doet “M” haar armen opzij en neemt een houding aan alsof ze balanceert op een dunne richel. “Precies!”, zeg ik. “Wat doe je in je lijf als je nu over dat dunne richeltje probeert te lopen, maar je mag je armen niet gebruiken?” “Dan zet ik mijn lijf schrap.”, zegt “M”. “Zo is het.”, zeg ik. “Dat doet een paard met een bijzet. Hij heeft namelijk zijn hoofd en hals nodig om in balans te blijven. Zet je zijn hoofd en hals in een houding met een bijzet, dan moet hij zijn lijf schrap zetten om overeind te blijven als hij in onbalans is.” “Eigenlijk heel logisch.”, zegt “M”. “Aan de longe, zonder bijzet, kun je het paard helpen zijn balans te vinden.”, zeg ik, “Lukt dat, dan komen hoofd en hals vanzelf naar beneden. Ik leg nog wat meer uit over de schoftlift en hoe die tot stand komt en dan gaan we naar de bak.
Praktijk: hoe loopt het paard aan de longe
“Je mag “E” even longeren op beide handen.”, zeg ik. “Let daarbij op of hij naar binnen, of naar buiten kijkt en of hij de volte kleiner maakt of groter.” “M” gaat aan de slag. Het is goed te zien dat ze veel ervaring heeft met paarden. Ze werkt op een prettige ontspannen manier met haar paard en ze zijn mooi op elkaar afgestemd, fijn! “E” loopt op de linker hand. Hij wil de volte wat verkleinen en zijn achterbenen gaan een beetje in slow motion. Op de rechter hand trekt hij een sprintje, schud met zijn hoofd en bokt. Aangezien het een uiting is van onbalans spring ik in. “Neem de longe maar korter, net zo lang totdat “E” rustiger wordt.” “M” reageert direct en op een gegeven moment komt “E” meer recht op te staan, het te veel aan tempo gaat er uit en hij laat zijn hoofd en hals mooi zakken. Na een paar passen is hij het weer kwijt en heeft hij wat hulp van “M” nodig om zijn balans opnieuw te vinden. Al snel worden de stukken langer dat “E” voorwaarts neerwaarts komt. “Mooi hoor!, zeg ik. “Wissel maar even van hand. Ga op deze hand een vierkant longeren. Dat doe je door mee te lopen paralel aan de zijdes van de bak en steeds als je de hoek van het vierkant wilt maken vraag je duidelijk aan de longe. “M” gaat er mee aan de slag. Eerst in stap, want het heeft even wat handigheid en coördinatie nodig om het vierkant te maken. Dan vraagt “M” aan “E” om aan te draven. Al snel laat “E” ook op deze hand hoofd en hals zakken. Het mooie is dat “E” nu een rustig tempo heeft met een goed actief achterbeen. Hij danst door de bak. Twee leerlingen van “M” die hun paard ook door Emma hebben laten behandelen hebben de les gevolgd en zijn erg enthousiast door de verandering die “E” laat zien. “Je ziet al zijn spieren zo mooi bewegen onder zijn vel!” Het is inderdaad een genot om naar te kijken. En “M” heeft een hele andere kijk op longeren gekregen. Ze staat met een grote glimlach op haar gezicht bij haar mooie paard!
Wauw….. Inderdaad Florien, ik ben helemaal enthousiast… E. Deed het zo super goed.Inmiddels ook nu al twee keer met mijn andere paard gedaan en die toont ook voorzichtige verandering. Echt super blij!! Heel erg bedankt, we zien elkaar vast en zeker spoedig terug!! Groetjes
Leuk te horen dat je er zo lekker mee bezig bent!
Groeten