Met deze serie neem ik je graag mee naar de lessen die ik geef. Wie weet doe je inspiratie op.
Ben je benieuwd wat een les jou en je paard brengt, lees dan hier meer over Instructie, of geef je hier op voor een proefles.
“H” staat bij mij op pension. Driekwart jaar geleden begon zij met lessen bij mij. Eerst iedere 14 dagen 30 min.. Later is haar paard “T” bij mij komen staan en sinds dien lest ze iedere week 30 min. Als ze zelf aan het rijden is terwijl ik mijn paarden train en ze heeft wat hulp nodig, geef ik haar een tip als ze dat wil. Dat is natuurlijk wel een voordeel als je hier staat…
“H” heeft “T” na laten kijken door het team van Equicare-Plus, voordat ze bij mij komt voor les. Hij is behandeld en daarna is het dan vooral de training die het verschil gaat maken. Vanuit mijn samenwerking met Equicare-PLus komt “H” bij mij voor les. “T” loopt met zijn hoofd hoog in de lucht, hij is behoorlijk scheef. en niet erg voorwaarts als “H” komt voor les. “H” heeft geleerd om haar hand laag te zetten met druk op de teugel. “T” is daardoor hard in zijn mond geworden en traag en “H” hard in haar hand, verder is haar zit best netjes gelukkig.
De afgelopen maanden hebben we gewerkt aan handen hoog. Als hulp om de juiste plek te vinden zeg ik tegen “H”: “Voel dat het bit niet op de lagen drukt, maar bij de mondhoeken zit. Op de lagen is het gevoelig. Hij drukt zijn tong hard tegen het bit om het van de lagen af te houden en hij wil door de druk en doordat hij scheef is, niet meer goed voorwaarts. Als je zo met je handen hoog rijdt zal het wel net voelen alsof je met je handen naast je oren rijdt, zo hoog.” Ik maak een foto om “H” te laten zien dat het beeld echt heel goed is als ze haar handen daar houdt. “H” is verrast. “Het ziet er heel normaal uit…!” zegt ze verbaasd. We werken aan het herstel van “T” zijn balans. Hij valt namelijk behoorlijk over de rechter schouder op de linker hand en op de rechter schouder op de rechter hand. Op beide handen heeft “H” de neiging om meer met de linker teugel te doen, waardoor “T” het hoofd iets kantelt. Er is dus onbalans, horizontaal, verticaal en in de rotatie. “Een paard heeft zijn hoofd en hals nodig als een roer om overeind te blijven als zijn balans niet klopt. Net als een kat zijn staart en wij onze armen als we over een dun randje lopen.” zeg ik. “Heb je zijn balans gevonden, dan komen hoofd en hals vanzelf naar beneden en wordt je paard nageeflijk. Hij komt dus uit zichzelf naar de hand toe!
Wat voor iedere ruiter goed is om je te realiseren als je iets aan je houding of hulpen wilt veranderen is dat je hoofd geen harde schijf is. Je kunt je hoofd dus niet formatteren. Dingen afleren bestaat niet. Wat je wel kunt doen is de nieuwe houding of hulp veel gebruiken, waardoor deze vooraan in je gebruikslijstje komt te staan. Even zo goed heb je kans dat als er plotseling wat gebeurd je in je oude beweging komt. Het is fijn als je dat merkt, dan kun je het veranderen. Als leerlingen geërgerd beginnen te zeggen: “Oooo, daar doe ik het weer.” Verzeker ik ze dat ze echt heel blij mogen zijn…! De verandering is vlak bij!
Om “H” een zelfstandige amazone te maken stel ik geregeld vragen over wat ze voelt en hoe ze denkt dat ze haar paard kan verbeteren. Door haar zelf na te laten denken en oplossingen te laten vinden groeit haar kennis en groeien haar vaardigheden als amazone. Zou ik alles voorkauwen, dan maak ik van haar een robotje. Ze rijdt dan leuk in de les, maar als ze zelfstandig rijdt weet ze niet meer hoe het moet en gaat het nog niet de helft zo fijn als in de les.
Vooral in het begin van onze samenwerking was het een hele ommezwaai om anders naar haar paard te gaan kijken, te leren analyseren en anders te gaan rijden. Totdat ik op een dag train als “H” ook rijdt. “H” zit met een grote glimlach om haar mond op “T”. “T” loopt heerlijk los door het lijf, in balans en daardoor nageeflijk. Mooi naar de hand toe met een zacht contact. Lekker voorwaarts en hij briest tevreden. “Ik snap het!” zegt ze, “en kijk nu eens hoe hij loopt!” In het begin zijn dit soort momenten nog schaars, maar al meer en meer wordt dit de standaard en wordt “H” beloont voor haar inzet om te leren over hoe haar paard in elkaar zit en wat hij nodig heeft!