Een paard in het wild
Paarden laten niet snel zien of ze pijn hebben. Slim als je leeft in een kudde in het wild. Laat je wel zien dat je pijn hebt, dan zak je in de rangorde en kom je op een minder gunstige plek in de kudde te staan, bovendien val je op in de kudde als je anders beweegt en wordt je ook daarom eerder opgegeten.
Een paard bij oplettende mensen
Als een paard bij mensen leeft waarvan hij merkt dat ze goed kijken hoe het met hem gaat en ze actie ondernemen als er iets niet in orde is, dan laat hij steeds sneller zien dat er wat aan de hand is.
Wanneer behandelen
Hoe langer een paard met ongemak rondloopt, hoe meer hij gaat compenseren en hoe meer deze manier van bewegen normaal wordt. Het wordt steeds moeilijker om het paard, na behandeling, weer correct te laten bewegen.
Behandel op tijd
Behandel dus op tijd, zodat fysiek ongemak nog niet normaal geworden is. Natuurlijk kun je het even aankijken als er wat is, maar als je zo’n onderbuik gevoel krijgt, of als je paard anders reageert dan anders, dan is dat niet voor niets! Wacht niet te lang, maar neem actie!
4 tips
Er zijn natuurlijk veel dingen om naar te kijken, zoals zet je paard alle vier zijn voeten wel recht naar voren neer als hij loopt, of beweegt zijn bekken aan beide kanten gelijk, maar dat is niet voor iedereen zo makkelijk te beoordelen. Hier 4 tips die iedereen kan uitvoeren en een redelijk duidelijk beeld geven van hoe het ervoor staat met je paard.
Bovenlijn:
Voel met je hand over de bovenlijn van je paard. Zijn er temperatuursverschillen? Voel je en misschien zie je ze ook wel, uitstekende bobbels, of juist kuiltjes in de bovenlijn?
Brachiocephalicus:
Ga voor je paard staan. Pak aan weerszijde van de onderhals de dikke spier die daar loopt. Voel deze van boven naar beneden bij langs en knijp er een beetje in. De juiste reactie is dat je paard zijn hals verlengd en voorwaarts neerwaarts beweegt. De spier voelt ontspannen aan. Als je paard deze aanraking niet prettig vindt zal hij de spieren onder je handen aanspannen, zijn hoofd omhoog doen en waarschijnlijk ook met zijn staart zwiepen en/of van je wegstappen. Ook bij overbelasting door verkeerde training en gebruik van hulpteugels zijn paarden hier vaak gevoelig.
Rug:
Ga met een harde rosborstel over de rug van je paard en duw stevig. Als hij dit niet prettig vindt zal hij zijn rugspieren aanspannen, de rug hol maken, met zijn staart zwiepen en/of bij je wegstappen en/of een been optillen en dreigen. Ook bij een slecht passend zadel, een slechte houding en zit van de ruiter, of overbelasting door verkeerde training zijn paarden hier vaak gevoelig. Lees ook deze blog van Marjorie Westerhof, mede teamlid van HorseConnect: Rugpijn herkennen en kijk de filmpjes hoe je de rug kunt testen.
Nek:
Borstel met een harde roskam op de plek van het kopstuk, tussen en achter de oren. Zoek een beetje in dat gebied of er een reactie komt. Doe het stevig en toch voorzichtig, dit gebied is kwetsbaar. Heeft je paard weleens gehangen aan een halster, dan zal hij hier hoogst waarschijnlijk een blokkade hebben en zal het gevoelig zijn. Je paard zal proberen zijn hoofd weg te trekken, te schudden, van je weg te draaien, te bijten. Ook kan hij met zijn staart zwiepen. Bij overbelasting door verkeerde training, of bij gebruik van hulpteugels, zijn paarden hier ook vaak gevoelig.
Lessen
Staat je paard in Friesland, Groningen of Drenthe en ben je opzoek naar goede privé les bij jou op stal? In mijn lessen geef ik kennis door over anatomie, biomechanica, gedrag van het paard en kijk ik naar de interactie tussen mens en paard. Een paard goed trainen vraagt om balans in al deze facetten. Ben je benieuwd?
“Ja ik ben benieuwd en volg graag een vrijblijvende proefles bij mij op stal en ontvang jouw gratis boek!”
Kom ik niet bij je in de buurt, dan kun je kijken of één van mijn teamgenoten van HorseConnect bij jou in de buurt komt, of mijn lieve vriendin en collega Mireille den Hoed.