Cavaleiro was door zijn vorige eigenaar rollkur gereden. 2015 Hij is nog zoekende, gaat al niet meer met zijn kin naar zijn knieën, maar toch geregeld richting zijn oude houding: rug hol achter het zadel, valse knik in de hals, achter de loodlijn, geen schoftlift, voorbeen kan daar landen waar de neus is, dus korte pas naar voren en daardoor weinig ruimte voor het achterbeen om naar voren te komen, Cavaleiro op de voorhand.

Balans

Een paard kan echte aanleuning aannemen als er balans is. Het volgende vertel ik vaak aan mijn leerlingen en geeft je een aardig beeld van hoe het is voor een paard om vanuit onbalans na te moeten geven. “Stel je loopt als mens op een dun richeltje, wat gebruik je dan om je balans te bewaren? Precies je armen. Wat gebruikt een paard om zijn balans te bewaren?” Veel mensen weten hier het antwoord niet echt met zekerheid op. “Zijn hoofd en zijn hals. Stel je nu eens voor dat jij over dat richeltje loopt, maar dat je je armen niet mag gebruiken, die hou ik tegen je lichaam. Hoe zou dat voor je zijn?” Iedereen die zich dit voorstelt voelt dat dit niet prettig is. “Dus als je een paard dwingt om zijn hoofd en hals naar beneden te doen, terwijl je niet aan zijn balans hebt gewerkt, voelt dat zo! Denk je dat je dan nog ontspannen kunt lopen? Losgelaten door het lijf, met schwung…?” Iedereen snapt dat het antwoord hierop “nee” is!

Waar zit de balans

Cavaleiro 2017 in correcte aanleuning vanuit balans

De balans zit in het verticaal en het horizontaal evenwicht fysiek gezien, maar zeker ook mentaal is er balans nodig om goede aanleuning te kunnen krijgen. Raakt het paard fysiek of mentaal uit balans, dan zal hij zijn hoofd en hals willen gebruiken om overeind te blijven. Fysieke onbalans geeft mentale onbalans en mentale onbalans geeft fysieke onbalans. Proberen wij hoofd omhoog te voorkomen door onze hand te sluiten, of erger nog onze hand laag te zetten en/of echt te trekken en het paard bij te drijven, dan komt er alleen maar meer discomfort en dus meer spanning in het lichaam.

Veiligheid

Rij je je paard met zijn hals en hoofd naar beneden zonder balans, dan speel je met jullie veiligheid. Veel paarden zullen dit gelaten over zich heen laten komen, net zolang totdat er blessures van komen. Een aantal paarden zullen zich gaan verzetten om je duidelijk te maken dat je vraag onmogelijk is en hun pijn bezorgd. Luister je niet en pas je je training niet aan, dan kan het zelfs op grote ongelukken uitdraaien.

Dit filmpje geeft op een hele simpele manier weer wat het verschil is:  FILMPJE

Voor meer achtergrondinformatie: Schoftlift van cruciaal belang tijdens je training

Wat je voelt in je hand zijn de achterbenen deel 1

Wat je voelt in je hand zijn de achterbenen deel 2

Twijfel je of de aanleuning van jouw paard wel correct is? Of heb je hulp nodig om bij jouw paard het fysiek en mentaal evenwicht te vinden, mail mij dan gerust. Ik rij lesroutes door Nederland, dus er is veel mogelijk. florien@sincerita.nl

Share →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *