Ben jij een scheef hangende rugzak?
We hebben het veel over de balans van het paard: verticale balans, horizontale balans, rotatie… Vanzelfsprekend is jouw balans van net zo groot belang! Ga maar eens een stuk lopen met een rugzak die scheef op je rug hangt…, errugh irritant!

Geen spiegels en dan
Lang niet iedereen heeft de luxe van spiegels in de bak. Hoe weet je dan of je in balans zit. Gelukkig kun je op je gevoel ook heel goed je balans vinden. Krijg je les, vraag je instructeur/-trice dan geregeld om je balans te controleren.

De valkuil van spiegels
Heb je wel spiegels in de bak, dan ben je wellicht geneigd om alleen nog maar op de spiegels te rijden. Rij je op de spiegels, dan zal je gevoel zich niet ontwikkelen. Wel kun je de spiegels prima gebruiken als een controlemiddel. Zoek voor je gevoel de balans en controleer in de spiegel of het beeld klopt bij je gevoel.

Oefeningen voor je balans

  • In stilstand (zodat je eerst je eigen lijf goed kunt onderzoeken en corrigeren waar nodig, voordat je het in beweging probeert): ga staan in je beugels met je handen richting de oren van je paard, breng je armen mee naar voren, zodat je zeker weet dat je je niet aan de teugels in balans houdt. De meeste ruiters vallen dan terug in het zadel en daarmee weet je dan meteen dat je nog niet weet waar het balanspunt zit. Zou je draven dan ben je niet aan het lichtrijden…, je rijdt zwaar! Heb je gevonden wat er voor nodig is om je balans te vinden, dan kun je de oefening ook in de andere gangen doen.
  • Wissel af tussen zitten en staan, zodat je steeds sneller je balanspunt kunt vinden.
  • Oefen in een ritme. Bijvoorbeeld 2 passen zitten, 2 passen staan, 3 zit 3 staan, 4 zit 4 staan, 2 zit 4 staan, 4 zit 2 staan. Wissel veel af en verzin allerlei variaties.
  • Ook uit het zadel kun je variëren tussen meer en minder naar voren en rechter op

Foto’s
Bij de foto’s hier onder gaat het alleen om de mens. We hebben niets gedaan voor het paard, maar waren alleen bezig met de houding van de amazone. Kijk maar eens wat een zoektocht het is om de juiste houding te vinden! Met dank aan mijn leerling en haar paard die zo dapper waren om zich “bloot” te geven.

Onderbeen te ver naar achteren, onderrug hol. Hand mooi naar de mond.

Bekken te ver naar voren gedrukt, arm stijf, hand te laag t.o.v. de mond.

Spanning in het been, hak opgetrokken, onderrug hol. Hand mooi richting de mond.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nog iets spanning in het been, hand iets te laag t.o.v. de mond, bovenlichaam iets te veel naar voren. Onderrug goed.

Onderbeen te ver naar voren, gewicht te veel op de zitbeenknobbels. Hand mooi naar de mond.

Een fijn beeld! Paard en amazone in balans! Hoe fijn kan het paard meedoen doordat de amazone goed zit!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat je zult merken
Je zult merken hoe belangrijk de juiste ligging van je onderbeen is bij deze oefeningen. Als je opstaat uit een stoel zet je ook je benen onder je, anders val je terug in de stoel. Voor je gevoel zal het net lijken of je met je neus tussen de oren van je paard zit de eerste paar keer dat je in balans uit het zadel bent. Logisch, als je denkt dat verkeerd zitten goed is, voelt goed zitten verkeerd… (kun je het nog volgen…?). Het is handig als iemand foto’s van je kan maken hoe je eerst zat en hoe je zit als je in balans bent. In de praktijk is het zien van de verandering heel verhelderend en motiverend om anders te gaan zitten.

Veel succes met oefenen! Ik hoor graag van je hoe het gaat!

Lessen
Staat je paard in Friesland, Groningen of Drenthe en ben je opzoek naar goede privé les bij jou op stal? In mijn lessen geef ik kennis door over anatomie, biomechanica, gedrag van het paard en kijk ik naar de interactie tussen mens en paard. Een paard goed trainen vraagt om balans in al deze facetten. Ben je benieuwd?
“Ja ik ben benieuwd en volg graag een vrijblijvende proefles bij mij op stal en ontvang jouw gratis boek!”
Kom ik niet bij je in de buurt, dan kun je kijken of één van mijn teamgenoten van HorseConnect bij jou in de buurt komt, of mijn lieve vriendin en collega Mireille den Hoed.

 

Share →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *